Honden hebben hun eigen set zintuigen met verschillende sterktes. Ze communiceren met andere honden en mensen via deze zintuigen. Ze hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen en worden daarom ook getraind om explosieven op te sporen. Hun zicht is relatief minder sterk. Vanwege de unieke wijze waarop staafjes en kegeltjes in de oogstructuur zitten, hebben ze weinig kleurherkenning. Hun nachtzicht is sterker dan het zicht overdag.

De belangrijkste zintuigen van een Border Collie worden hier uitgelegd:

Geur:
Geur is het sterkste zintuig van een hond. Ze communiceren met de wereld door middel van dit zintuig. De reukzin van een hond is 100 keer beter dan die van de mens. Ze kunnen 200.000.000 verschillende receptoren onderscheiden tegenover de 5.000.000 van mensen. Het grootste deel van de hersenen van een hond wordt gebruikt om verschillende geuren te identificeren. Deze belangrijke eigenschap wordt gebruikt bij de opleiding van honden voor explosievenopruimingsdiensten en politieonderzoek.

Luisterbereik of hoor capaciteit:

Honden hebben een sterker luisterbereik dan de mens. Ze kunnen hun oren bewegen en omhoog zetten om precies te kunnen horen. Ze kunnen het geluid horen van een blad dat de grond valt. Deze eigenschap wordt gebruikt om de honden op te leiden voor de jacht of surveillance.

Raak aan op de juiste manier:

Over het algemeen hebben mensen de neiging om de hond over zijn/ haar kop te aaien. Sommigen vinden het fijn terwijl anderen laten merken dat ze het niet leuk vinden. De meerderheid van de pups wil worden geaaid op de voorkant tussen de poten. Het andere favoriete gebied is aan de achterkant in de buurt van de staart. Als iemand de kop van de pup wil aanraken, controleer dan of de hond de hand van de mens kan zien. De hond moet zich niet bedreigd voelen door de aanraking.

Border Collie pups gebruiken hun poten om te communiceren. Als de hond de kamer uit wil, kan hij/ zij schudden of met de voorpoten tegen de deur krassen. Net als bij het aanraken van de poten zal de Border Collie deze wegtrekken omdat hij instinctief weet dat de poten worden gebruikt om te overleven.

 

Smaak:

Honden hebben niet zo’n uitgebreid smaakpalet als mensen. Ze kunnen niet overleven in het wild als ze een selectieve smaak hebben. De smaakpapillen zijn slechts een zesde van die van de mens. Honden kunnen onderscheid maken tussen zoet, wrang, zout en zuur. Hoewel de smaak niet erg selectief is, kan de hond het voer laten staan als hij/ zij het niet lekker vindt. De geur van het voedsel bepaalt ook of de hond wordt aangetrokken door het voedsel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER