Zindelijk maken Border Collie

0
1635

Zindelijk maken van een Border Collie is een belangrijke vorm van training die een band tussen de pup en de familie creëert. Hierdoor ontstaat geduld en begrip voor de behoeften van de puppy’s. De hond leert ook te accepteren en te begrijpen wat er wordt verwacht van hem/ haar. De opleiding van een puppy is vergelijkbaar met het leren van dingen aan een klein kind. Ze herinneren zich dingen maar een korte tijd vandaar dat de instructies geduldig vele malen herhaald moeten worden. Zindelijkheidstraining geeft ook een goed begrip van wat je kunt verwachten van de hond. Geen enkele hond is hetzelfde en hun gedrag onderling vergelijken is dus niet eerlijk. Als de hond een taak niet goed uitvoert, doet het dat niet opzettelijk. Hij/ zij moet het nog leren en fouten maken hoort daarbij.

Voeren is de eerste stap in de zindelijkheidstraining. Net als een familielid eet de hond drie keer per dag: ontbijt, lunch en diner. Laat de hond na het eten 20-30 minuten rusten en neem hem daarna mee voor een wandeling. Deze eerste stappen van zindelijk worden zullen helpen om de darmen regelmatig te laten werken. Geleidelijk aan krijgt de trainer/ eigenaar een idee van wanneer de hond zijn behoefte moet doen en wanneer hij/ zij mee kan worden genomen voor een wandeling.

Hieronder staat de checklist voor het zindelijk maken van een Border Collie puppy:

  • Laat de voerbak niet de hele dag staan zodat de hond kan eten wanneer hij/ zij wil. Dit zorgt niet voor regelmatige eetgewoontes van de hond.
  • Gebruik geen agressieve technieken zoals schreeuwen, de neus van de hond in zijn ontlasting wrijven etc. Dit heeft grote negatieve gevolgen voor het gedrag.
  • Agressie en gemeen gedrag leiden tot terugval in plaats van verbetering en moeten dus worden vermeden.
  • Zindelijk worden is een gevoelig proces waarmee ook de hechting met de familie plaatsvindt en daarom moet er voorzichtig mee omgegaan worden.
  • Als de hond een ongelukje in huis heeft dan moet hij/ zij onmiddellijk worden uitgelaten.
  • Op een leeftijd van 16 weken krijgt de hond controle over de blaas en die tijd moet de hond dus krijgen.

Belonen is een ander belangrijk aspect van zindelijkheidstraining en dit moet dus vaak gedaan worden. Voor elke positieve actie van de hond moet veel waardering worden gegeven. Het schoonmaken van ongelukjes moet gebeuren met speciale middelen voor de hond. De puinhoop moet onmiddellijk worden opgeruimd en een geurspray moet zodanig worden gebruikt dat de hond niet in staat is om zijn/ haar territorium af te bakenen. Zindelijkheidstraining kan net zo plezierig zijn als elke andere training. Het creëert een band van genegenheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER