De Border Collie past zich zeer makkelijk aan, maar toch is deze hond het meest geschikt voor een omgeving die hem wat armslag geeft: een rijtjeshuis met een veilig omheinde tuin, of een boerderij of ranch op het platteland. Omdat hij de neiging tot drijven en jagen heeft, moet hij worden beschermd tegen zijn niet-zo-heldere instinct om auto’s op te jagen.

Ongeacht de omgeving heeft deze hond dagelijks veel mentale en fysieke uitdaging nodig en hij heeft een eigenaar nodig die bereid is en in staat is om dat te geven. Dit kan een grote last zijn als je niet weet waar je aan begint. Als je een Border Collie overweegt, zorg dan dat je hem kunt voorzien van een goede uitlaatklep voor zijn natuurlijke energie en heldere geest. Als je geen boerderij met schapen hebt is agility (behendigheid) een goed alternatief.

Na de aanschaf begint het eigenlijke traject van het bezit van een Border Collie puppy. Het nieuwe leven begint voor de pup op het moment dat het in huis komt. De pup zit vol spanning, nieuwsgierigheid en af en toe nervositeit. Je hebt ook wat tijd nodig om te wennen aan de gewoonten en eigenschappen van de puppy. De opvoeding van een Border Collie pup is een leuke reis waarbij een aantal voorzorgsmaatregelen in het achterhoofd moeten worden gehouden.

EIGENAAR ZIJN BETEKENT ZORGEN VOOR

Zodra de puppy het nieuwe huis heeft betreden wordt het natuurlijk het belangrijkste familielid. Jij zelf en andere familieleden moeten zorgen dat de pup zich comfortabel voelt. Het moet geleidelijk wennen aan het nieuwe huis. De overgang van de eerste opwinding tot rustig worden in het nieuwe huis moet zo soepel mogelijk verlopen. De negatieve aspecten van de overgang zijn: trauma voor de hond en frustrerende momenten voor jou. Hoewel dit een onlosmakelijk deel van het proces is, leidt vermindering hiervan tot een betere band.

De eerste indrukken zullen een langdurige effect op de pup hebben. Het effect kan enkele weken duren. Het is belangrijk om de eerste dagen goed te organiseren totdat de puppy zijn nieuwe thuis aanvaardt en vice versa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER