Border Collies zijn roedel (groeps-)dieren met een leider en dus moet je een goede leider zijn om de hond goed te begeleiden. Als je een Border Collie hebt, volg dan deze regels voor een geslaagde opvoeding van de hond:

Een goede roedelleider of hoofd van het gezin heeft de volgende kenmerken:

· Mag als eerste eten.

· Biedt onderdak, voedsel en bescherming aan de familie of de roedel.

· Moet het juiste pad volgen (iedereen in de roedel zal volgen)

· Slaapt op het bed.

· Leidt de weg.

· Gedraagt zich dapper in een uitdagende situatie.

· Bepaalt alle regels en past ze toe.

· Gebruikt geen agressie om respect te krijgen.

· Moet door iedereen in de roedel worden gerespecteerd

Border Collies zijn natuurlijke roedelleiders (ze erfden dit van hun voorouders, de wolven), vandaar dat ze hun positie als leider innemen als niemand anders dat doet. Je moet altijd de leiding nemen, of de hond nu te eten krijgt of uitgelaten wordt. Om je dominantie over een Border Collie te benadrukken moet je de roedel leiden. Leid altijd de hond als je hem uitlaat. Tijdens het spelen moet je de hond roepen en nooit naar de hond toe gaan. Als eigenaar bepaal je wanneer het etenstijd is en tijd om te spelen. De Border Collie wordt dominant als hij opgroeit, vooral na een leeftijd van 6 maanden. Jij moet er voor zorgen dat de hond niet dominant wordt.

Een band opbouwen: Dit het belangrijkste deel van de training. Een band opbouwen helpt de hond en jou tijdens de trainingssessie. Hoe beter de hechting hoe makkelijker de opleiding is omdat de hond gelooft in de eigenaar. De Border Collie puppy zal beter reageren als je voldoende tijd en aandacht geeft aan de pup. Je moet spelen, praten en communiceren door aanraking van de hond om een band op te bouwen. Dit deel van de training mag nooit worden verwaarloosd omdat een slecht gehechte hond nooit goed kan worden opgeleid.

Consequent zijn: je moet consequent zijn met alles wat je met de hond doet. De hond begrijpt maar twee kleuren: zwart en wit. Hetzelfde geldt voor commando’s. Ze houden niet van verschillende commando’s voor dezelfde opdracht. Ze raken in de war als de commando’s niet consequent zijn. Het lijkt maar één extra woord, maar het effect is verontrustend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER