De periode waarin de socialisatie van je Border Collie moet starten is al van de geboorte. De beste periode voor de socialisatie van je Border Collie is de periode vanaf de geboorte tot 20 weken oud.

Gedurende deze periode leer je je pup om te gaan met volwassenen, kinderen, andere honden en nieuwe vreemde omgevingen. Als je Border Collie niet gesocialiseerd is/wordt kan het zijn dat hij angst en/of agressie gaat vertonen op de leeftijd ergens rond 12/24 maanden oud.

Maar wat als je Border Collie nooit gesocialiseerd is? Is er dan geen hoop op een vriendelijke gesocialiseerde Border Collie? Ja en nee. Er zijn veel factoren die mee spelen om je je Border Collie alsnog te socialiseren, waaronder het ras, de leeftijd en of de hond al is begonnen met het tonen van angst en/of agressie.

Sommige rassen zoals Rottweilers, Dobermanns en Herders moeten absoluut goed gesocialiseerd worden op jonge leeftijd, om te voorkomen dat ze tekenen van agressie gaan vertonen. Maar veel van hun kunnen alsnog goed gesocialiseerd worden zodat ze leren hoe ze zich moeten gedragen.

Andere rassen zoals Border Collies, Labradors en Golden Retrievers worden doorgaans beschouwd als vriendelijke honden en zullen makkelijker te socialiseren zijn, ook nadat ze de leeftijd van 20 weken bereikt hebben.

Socialisatie volwassen Border Collie.

Natuurlijk is een jongere Border Collie beter te socialiseren dan een volwassen Border Collie.

Dus hoe kunnen we nu volwassen honden het beste socialiseren? “Daag” ze uit. Laat ze kennis maken met zoveel mogelijk mensen en nieuwe vreemde plaatsen. Ga door wijken wandelen waar je mensen tegenkomt. Tegelijkertijd is het raadzaam om een training gehoorzaamheid te volgen. Hier leg je ook goede basis in je relatie met je Border Collie en de Border Collie leert tevens dat jij zijn roedelleider bent.

Tevens tref je daar ook andere mensen met honden wat weer ten goede komt van de socialisatie van je Border Collie.

Als je Border Collie al begonnen is met het tonen van angst of agressie kun je ze nog steeds laten wennen aan vreemde mensen die je tegen komt tijdens je wandeling.

Nader de mensen niet rechtstreeks van voren maar maak altijd een respectboog om de mensen heen zodat je Border Collie leert dat mensen geen bedreiging vormen voor jullie. Zo went hij eraan dat hij geen angst hoeft te hebben voor mensen die jullie tegenkomen tijdens de wandeling. Na verloop van tijd als je ziet dat je Border Collie vorderingen maakt kun je de respectboog steeds kleiner maken, let hierbij wel op het gedrag van je Border Collie.

Beloon je Border Collie.

Belangrijk is ook tijdens dit proces om je Border Collie te belonen voor zijn goed gedrag, dit kan door middel van een traktatie, een aai of lovende woorden. Die dit wel direct na het tonen van zijn goede gedrag ( binnen 1 tot 2 tellen ), wacht je hier te lang mee dan weet je Border Collie niet waar hij voor beloont wordt.

Socialisatie van je Border Collie is zeer belangrijk en je zult er profijt van blijven hebben zolang je je Border Collie hebt. Daarom is het ook een cruciale training wat nooit onderschat mag worden.

En hoe vroeger je hiermee begint des te makkelijker zal het zijn.

DELEN
Vorig artikelOvermatig blaffen
Volgend artikelZindelijk maken Border Collie
Sandra Harts
Bij BorderCollieTips.nl streef ik ernaar om u van essentiële informatie en behulpzame tips te voorzien om een positieve binding tussen u en uw Border Collie hond te creëren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER