Die vreselijke adem van je hond is een grote ergernis voor jezelf maar ook voor je vrienden en je bezoek. Ik herinner me nog mijn Border Collie Chase, die had echt een slechte adem. Wanneer ik in de wijk of park aan het wandelen was, werd ik altijd aangesproken over zijn stinkende adem. Je voelt je daardoor best opgelaten!
Hoe dan ook, het is een algemeen probleem en bijna elke hond (ongeacht ras) ontwikkelt een slechte adem op een bepaald moment van zijn leven. Het hoeft geen probleem te zijn, omdat het gemakkelijk voorkomen kan worden door het volgen van eenvoudige instructies, die erg effectief zijn.

Net als elk ander ras, Border Collies hebben ook slechte adem. Het probleem en de oorzaak ervan kan worden gerelateerd aan een aantal gezondheidsproblemen. Als Border Collies volwassen worden kunnen ze een slechte adem ontwikkelen als gevolg van ongezond voedsel, tandvleesontsteking, ophoping van overmatig tandsteen en plaque rond hun tanden en tandvlees, gebrek aan fysieke activiteiten en lichaamsbeweging. We kunnen de hond niet de schuld geven voor dit probleem, want het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om te zorgen voor de gezondheid van hun hond gezondheid en hygiëne.

Oorzaken van slechte adem bij een Border Collie:

Ongezonde of verkeerde voeding
Gebrek aan dagelijkse waterconsumptie
Depressie en angst
Spijsvertering problemen
Gebrek aan lichamelijke en mentale stimulatie
Slechte hygiënische normen (geen tanden borstelen)
Tandvleesaandoeningen
Overmatig tandsteen

Tips ter voorkoming van slechte adem.

Poets minimaal 1 tot 2 keer per week de tanden van je hond. Het houdt de tanden schoon maar het voorkomt ook de vorming van plaque op de tanden. Er zijn specifieke tandenborstels en pasta’s beschikbaar voor honden die u kunt kopen bij de plaatselijke dierenwinkels.

Als u merkt dat jouw hond niet elke dag voldoende water drinkt, dan zou dat de reden kunnen zijn waarom hij een slechte adem heeft. Ze drinken over het algemeen veel minder als ze te weinig lichamelijke beweging krijgen. Daarom moet je met hem spelen, rennen en bewegen. Het drinken van voldoende hoeveelheid water houdt hun spijsverteringsstelsel gezond en dat is juist belangrijk.

Als u merkt dat jouw Border Collie bloedend tandvlees heeft, laat het dan controleren door een dierenarts. Tijdige behandeling bij tandvlees aandoening is zeer belangrijk.

Depressie kan een oorzaak zijn van slechte adem bij mensen, en net als dat kan het ook een oorzaak bij jouw hond zijn. Dus als je denkt dat jouw hond niet actief is zoals hij altijd was en niet meer communiceren met jou, dan kan hij lijden aan depressie en angst. De beste manier om dit probleem op te lossen is om met hem te spelen, praat met hem en neem hem mee voor een wandeling tenminste twee keer per dag. Laat hem een praatje maken met mensen, andere honden en houdt zijn geest gestimuleerd, zodat hij niet alleen zal zitten en zich gaat vervelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER