Ik weet zeker dat het bij je gebeurd is zodra je een deur opende als je ergens op bezoek ging en er een hond op je afkwam en als een gek in je gezicht begon te likken. Of misschien heb jezelf een hond die je likt als je thuis komt. Het is een gewoonte dat alle rassen dat doen, zelfs border collies. Wat je moet weten is dat het absoluut normaal voor een border collie is om je te likken, want het is zijn manier van begroeten, hoewel niet iedereen hetzelfde denkt. Dat is waarom je hem nooit voor dit gedrag zou moeten straffen.

Border Collies gebruiken hun tong om de omgeving waarin ze leven te onderzoeken. Dat is de reden waarom dit deel van hun lichaam van vitaal belang voor hen is. Ze gebruiken het om voedsel te proeven, het ontdekken van nieuwe dieren en mensen en het tonen hun liefde. Maar, soms kan het likken van een border collie nogal vervelend zijn als het plotseling uit het niets komt en zijn affectie begint te tonen.

Om deze reden moet je beginnen met het begrijpen van de gewoonte van het likken van je Border Collie. Meestal betekent dit dat hij aanhankelijk is, maar de betekenis is niet altijd hetzelfde. Het kunnen ook tekenen van verschillende gedragingen zijn. Je hoeft alleen zijn likken te observeren om te achterhalen wat de oorzaak is.

Zoals eerder gezegd, een border collie zou normaal likken omdat hij zijn aanhankelijk wil tonen en zijn toewijding en liefde. Je kunt dit zien als zijn lichaam ontspannen is en hij in een gelukkige en vrolijke stemming is. Als hij zich ongelukkig voelt kan het een obsessief gedrag zijn. Om hem te helpen om een dergelijke gedrag te voorkomen kun je hem meer beweging en afleiding bezorgen. In sommige zeldzame gevallen kan de hond ook mensen likken omdat hij gewoon verwend is.

Het likken van een border collie kan ook veroorzaakt worden door een aantal gezondheidsproblemen. Het kan voorkomen dat hij niet de juiste voedingsstoffen en/of water binnen krijgt. Controleer dan zijn drinkgedrag en controleer of zijn voer het de juiste voedingsstoffen voor je Border Collie bevatten. Het kan ook een teken zijn dat je hond wormen heeft. Dit veroorzaakt vaak huidirritaties die hem doen likken. Om dit te vermijden dien je je hond tijdig en regelmatig te ontwormen. Voor sommige mensen, niet altijd de eigenaren, maar bezoek of vrienden, kan een border collie likken behoorlijk walgelijk zijn. Ze denken vaak dat de bacteriën van de hond gemakkelijk worden overgedragen aan hen en zo bepaalde ziekten kunnen krijgen. Dat is waarom je zou moeten proberen om zijn gedrag te veranderen. Je kan het hem natuurlijk niet afleren, maar je kunt deze gewoonte proberen te beperken. Dat hangt natuurlijk af van de oorzaak.

Wat je kunt doen is als je thuis, het gewoon te vinden dat je thuis komt, een aantal speelmomenten geven, verzorgen en lichaamsbeweging. In het geval dat je Border Collie je dan likt is het omdat hij gelukkig is en omdat jij hem gelukkig laat en niet straft. Maar, als het je echt niet bevalt kunt je jouw lichaamstaal veranderen en de hond zal dat onmiddellijk begrijpen. Zo kan je weglopen of je kunt een “NEE” commando geven iedere keer als hij je wilt likken. Kalm en beheerst en vooral niet schreeuwen. Je zult geduld moeten hebben totdat je hond je begrijpt.
Dus als je geïrriteerd raakt omdat je border collie je likt dan moet je niet vergeten dat dit hun natuurlijk gedrag is. Echter als hij je veel likt, meer dan gewoonlijk, dan moet je proberen te achterhalen wat de oorzaak is van het probleem en dit trachten op te lossen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER