LEER HET “VAST” EN “LOS” COMMANDO BIJ JE BORDER COLLIE

0
2627
spelende border collie

Het vasthouden van een object zonder erop te kauwen is een vaardigheid die erg handig is voor je hond om te kennen. Het is vooral handig als je hond een assistentiehond, jachthond, apporteerhond of werkhond is. Dit gedrag is echter moeilijk te leren aan een hond, vooral honden die niet genieten van die dingen in hun mond.  Je hebt een clicker nodig en wat geduld. De vast-en-los commando’s zijn een grote hulp vooral wanneer de hond is getraind om te halen.

Het  VAST  commando

Volg deze procedure om het “VAST” commando te leren:

1     De trainer plaatst een zachte bal, bijvoorbeeld een tennisbal, in de bek van de hond.

2     De trainer moet er voor zorgen dat de bal niet te groot is om vast te houden of te klein is waardoor deze vast komt te zitten.

3     Dan wordt het “VAST” commando gegeven

4     De hond moet worden geprezen voor het vasthouden van de bal.

Nadat de hond heeft geleerd om de bal vast te houden, houdt de trainer de bal op korte afstand van de hond en  laat vervolgens de hond de bal pakken. Indien nodig kan de trainer de kop van de hond met zijn handen bewegen in de richting van de bal.

Het LOS commando

Het “LOS” commando is één van de moeilijke opdrachten om te leren. Het is moeilijk om de hond iets te laten vallen wat hij heeft “VAST” gehouden. Deze opdracht is echter belangrijk om te leren voor het geval de hond iets gevaarlijks of waardevols te pakken krijgt. De bedoeling is om de hond zijn bek te laten openen om het  “VAST” los te laten op het commando “LOS” of “de naam van de hond” en “LOS”.

Volg deze procedure om het “LOS” commando te leren:

STAP 1

1     De trainer verzamelt een aantal favoriete lekkernijen en knabbels van de hond en neemt de hond mee naar een rustige plaats.

2     De lekkernij moet in de ene hand worden gehouden en de hond moet worden toegestaan om op de favoriete knabbel te kauwen.

3     Dan moet de traktatie op de neus van de hond worden gehouden en het commando “LOS” wordt gegeven.

4     De hond opent zijn / haar mond en de hond moet worden geprezen voor het loslaten van de knabbel.

5     Herhaal dit 10 keer per dag.

 

De hond heeft een keer geleerd om het ding voor een kleine traktatie te laten vallen; geleidelijk moet worden getraind om iets “los” te laten voor het krijgen van een tas vol traktaties. Hier is de volgende stap van het  “los” commando.

STAP 2

1     De trainer houdt het zakje met traktaties in de buurt, maar houdt het niet vast en geeft de hond een bal om vast te houden.

2     De trainer moet zijn vinger boven de neus van de hond houden als een traktatie en geeft het  “LOS” commando.

3     Als de hond niet gehoorzaam, herhaal dan stap 1 van de procedure.

4     Als de hond gehoorzaamt dan geeft de trainer hem / haar wat lekkernijen uit de zak en een beloning.

5     Herhaal dit 10 keer per dag.

 

STAP 3

In deze laatste stap wordt de hond geleerd om voorwerpen te laten vallen die de trainer ook heeft  vastgehouden. Bijvoorbeeld als de afstandsbediening van de tv  in het bezit is van de hond, zal de trainer de afstandsbediening uit de mond van de hond halen. Geef dan het  “LOS” commando. Een gehoorzame, goed getrainde hond laat nu de afstandsbediening vallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER