Leer je Border Collie het Kom Hier commando

0
1124
kom-hier-border-collie-commando

Voor honden is het leren te komen wanneer geroepen wordt niet alleen een kwestie van gedrag. Het is ook een kwestie van veiligheid. Bijvoorbeeld, als je hond de voordeur uit glipt en door de tuin heen racet, moet  je hem kunnen stoppen en terug laten komen voordat hij de straat op loopt.

Bedenk dat het  “KOM” commando niet altijd de beste optie is als je wilt dat je hond bij je komt. Bijvoorbeeld, als je je hond nog niet volledig hebt opgeleid om te begrijpen wat je wilt als je “KOM” zegt,  verwacht dan geen resultaat als je het commando gebruikt. Het is dan beter om je hond te gaan halen dan steeds “KOM” te zeggen.

Blijf het “KOM” commando oefenen, totdat je er zeker van bent dat je hond onmiddellijk reageert als je de eerste keer roept.

Het is het belangrijkste commando en de eerste die je aan je hond moet leren. De opdracht houdt controle van beweging in en moet dus worden geleerd voordat de riem af gedaan wordt. Om een hond te laten “KOMEN” wanneer hij / zij opgaat in een interessante bezigheid is moeilijk om te trainen. Vandaar dat een intensieve training nodig is om dit commando uit te leggen aan de hond.

Volg deze procedure om het “KOM” commando te leren:

  1. De trainer moet eerst de traktaties en beloningen gereed hebben.
  2. Een lange lijn wordt aan de halsband van de hond bevestigd en aan het andere uiteinde door de trainer vastgehouden. De trainer gaat op een bepaalde afstand van de hond staan.
  3. De trainer moet zichzelf kleiner maken en doen alsof hij de hond wil knuffelen.
  4. Geef dan het commando “kom”.
  5. Als de hond niet reageert dan kan een beetje trekken aan de lijn de hond naar de trainer laten komen..
  6. Als de hond nadert moet de trainer beginnen met hem / haar belonen voor het gehoorzamen.
  7. Zodra de hond de trainer bereikt heeft, moet hij / zij beloond worden.

 

Deze opdracht kan in verschillende situaties gegeven worden, zodat de hond het commando verbindt met de bijbehorende actie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER