Leer je Border Collie het AF LIGGEN commando

0
1852
border-collie-af-liggen-commando

Als je een goed gemanierde hond wilt is het leren af liggen op commando een must. Dit nuttige commando kan je hond helpen zijn impulsen onder controle te houden en jou helpen je hond te beheersen. Er zijn allerlei dingen die een hond niet kan doen als hij ligt, waaronder springen, wegrennen, bedelen aan tafel, jagen op de kat, kinderen omver lopen, ergens op springen of onstuimig de deur uit vliegen. Een hond die kan “AF” gaan  is een goede hond!

Border collie honden zijn energiek en dat maakt het trainen om te gaan liggen een moeilijke taak. Gaan liggen  is onderdanig gedrag en daardoor is het moeilijk om het op commando te laten doen.

Dit commando is echter zeer nuttig als de hond overenthousiast of in een energieke stemming is.

Volg deze procedure om het “AF” commando te leren:

1     De trainer gebruikt eerst het ZIT commando, om verder te gaan van uit de zithouding.

2     Dan gebruikt de trainer de rechterhand om de poten naar de liggende positie te bewegen  terwijl het  commando “AF” of “naam van de hond” en “AF” wordt gegeven. De trainer kan ook een snoepje voor de neus houden van de hond en deze in een vloeiende neerwaartse beweging naar de grond brengen zodat de hond de beweging neerwaarts volgt.

3     De trainer houdt oogcontact met de hond tijdens de training.

4     De liggende positie moet 10 seconden aangehouden worden.

5     Daarna wordt de hond vrijgelaten  met een “OKE” of “VRIJ’ commando, met veel lof.

6     Deze procedure moet 10 maal per sessie worden herhaald.

7     Geleidelijk aan neemt de hond de “AF” positie automatisch in op commando.

Heb je het ZIT commando nog niet getraind, volg dan eerst de stappen om Het ZIT commando aan te leren. Voor het ZIT commando klik hier >>>

LAAT EEN REACTIE ACHTER