Soms gaat een Border Collie die niet goed getraind is zich dominant gedragen en doen alsof jouw plaats zijn plaats is. Ik ben er zeker van als je dit artikel leest dat jouw Border Collie ook is begonnen met het liggen op de bank en/of bed. Klinkt leuk hè, maar het kan een groot probleem zijn of worden en dan kan de nachtmerrie moeilijk overwonnen worden.

Als je geen geduld met jouw Border Collie hebt en moe bent van het schelden op hem om hem van de meubels af te krijgen zal je deze tips nuttig vinden.

Border Collie op jouw meubels

Voordat je begint met het trainen van je Border Collie, zorg ervoor dat je jouw meubels beschermd tegen beschadiging, omdat tijdens de training van je hond krassen of schade kunnen ontstaan aan jouw dure meubels.
Als jouw hond houdt van een bepaalde plek op de bank of andere meubelen, kun je aluminiumfolie precies op die plaats leggen. Het vervelende gekraak van aluminiumfolie irriteert je hond mateloos als hij erop gaat liggen en zal daarom die plaats gaan vermijden.

Het trainen om je Border Collie van je meubels te houden

Allereerst is het heel belangrijk om een beloning of traktatie klaar te houden voor je hond. Het is zeer belangrijk om je hond te belonen voor goed gedrag. Dit versneld het leerproces enorm.
Een zeer succesvolle methode om je hond te “straffen” is om water op hem te spuiten met een plantenspuit. Wanneer je hond op de bank springt, direct water spuiten naar hem. Niet teveel water spuiten, gewoon een beetje om hem af te leiden. Het klinkt raar maar het is zeer effectieve methode die echt werkt bij je hond.
Afleidende gedachten van je hond werkt wonderwel ook goed als het gaat om hem van je meubels af te houden. Je moet hem niet afleiden om hem van je meubels af te houden door te gaan schreeuwen of het maken van andere harde geluiden, dit zal hem alleen maar gaan verwarren. Beter is het om een commando te geven. Bijvoorbeeld: “Nee” , “Foei” of “Ga Af”. Dit zijn makkelijke commando`s wat jouw hond snel leert te begrijpen.
Start de training met deze commando’s. Spreek de commando`s zoals “Nee” , “Foei” of “Ga Af” duidelijk uit zodat ze goed voor de hond te begrijpen en te onthouden zijn.
“Voorkomen is beter dan genezen” geldt ook voor de hondentraining. Voordat jouw hond het slechte gedrag oppikt is het noodzakelijk om hem te trainen met de juiste methode. Je hond meteen trainen om het ongewenste gedrag te voorkomen is altijd beter als het ongewenste gedrag later weer af te leren. Daarom, als je thuis komt met een Border Collie pup laat hem nooit op je meubels komen. Als je het toch toelaat dan gaat het voor je hond een gewoonte worden en dat is later weer moeilijk af te leren.
Honden die verlatingsangst hebben willen het liefst de hele tijd bij hun baasje zitten omdat ze hun baasje snel “missen”. Uit opwinding zullen ze dan sneller op de bank springen om bij hun baasje te kunnen zijn. In dat geval kun je beter je hond zijn favoriete speeltje geven om mee te spelen en met hem te spelen als hem toestaan om op je meubels te springen.
Voorkom dat je een “harde training” toepast, slaan of schelden zal niet bevorderlijk voor de training. Een positieve training is succesvoller en zal in de loop van de tijd ook beter zijn vruchten afwerpen. Als je duidelijk maakt wat je van je Border Collie verwacht zal dat alleen maar een positieve versterking geven. Zo verdien je zijn respect zonder dat hij iets voor je te vrezen heeft.
Het bepalen van een bepaald gebied of een plek in jouw huis voor je hond werkt altijd positief. Je kunt huisregels voor jouw hond creëren dat een bepaald gebied behoort aan hem en een aantal specifieke gebieden zijn een “No Entry” zone voor hem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER