Voor de eerste keer de riem en de halsband

0
2266

Het zal in het begin niet makkelijk zijn om je puppy aan de riem mee te nemen. Immers jouw pup zal het beseffen dat hij aangelijnd is en het als een belemmering van zijn vrijheid ondervinden. Grote kans dat hij zich in het begin zal gaan verzetten tegen het lopen aan de riem.
De sleutel van succes is echter geduld. Het zal ook een stuk makkelijker zijn om het een puppy aan te leren als een volwassen hond.
Niettemin, dit zijn een paar tips die je zou kunnen gebruiken.

1. Kies de juiste halsband en riem

Ze kunnen er allemaal hetzelfde uitzien en de een nog mooier als de ander, maar starten met de juiste is een must.
Een platte, lichtgewicht nylon halsband en riem werkt het beste voor een puppy. Als de hond ouder en groter wordt kun je altijd nog upgraden. De halsband moet niet te los en niet te strak zijn. Wat is dan de juiste maat? Je moet in staat zijn om 2 vingers tussen de hals en de halsband te stoppen.

2. Breng hem naar de halsband en riem.

Nu dat je de juiste halsband hebt gekozen, moet je je pup gaan leren om de halsband te dragen. De beste methode is om hem zachtjes om te doen tijdens het spelen of tijdens het eten. De kunst is om de halsband om te doen en tegelijkertijd zorgen dat de pup is afgeleid. Als hij merkt dat hij een halsband om heeft zal hij gegarandeerd gaan proberen om de halsband af te gaan doen. Nu is het jouw taak om hem te gaan afleiden door bijvoorbeeld te gaan spelen met hem of hem een snoepje aan te bieden.
Nadat je harige metgezel vertrouwd is geraakt aan de halsband kun je gaan beginnen om de riem aan de halsband te bevestigen. Breng echter geen spanning op de riem. De spanning kan leiden tot verzet. Laat hem gerust kijken of spelen met het losse uiteinde van de riem. Waak er wel voor als je je pup met het losse uiteinde laat spelen dat hij niet verstrikt raakt in de riem. Dit kan leiden tot paniek bij je pup.
Wanneer je begint met het omdoen van de halsband en het aanlijnen van de riem doe dit steeds voor korte duur, Probeer altijd de halsband en riem met iets positiefs te associëren.

3. Lof en beloning.

Voor elke keer als je hond positief reageert, kun je hem het beste belonen met een traktatie. Door dit soort positieve versterking zal het trainen met de riem alleen maar makkelijker maken. Houdt de traktaties klein, het moet echt een beloning zijn waar hij zich op verheugd.
4. Roep hem om te komen.

Tijdens het spelen met je hond, til de riem voorzichtig op en trek voorzichtig aan het uiteinde en geef hem een Kom Hier commando. Je kunt het beste het einde van de lijn vasthouden, voor hem stil staan of knielen en hem dan roepen. Met verbale signalen kun je hem duidelijk maken wat de bedoeling is zodat hij je ook begrijpt en weet wat komen gaat.
Zodra je hem geroepen hebt en hij gekomen is dan kun je spelenderwijs enkele stappen lopen met hem. Stop na een paar stappen en beloon hem uitbundig. Note: Je kunt als hij het steeds beter begint te doen de traktaties gaan afbouwen.
Als dit goed verloopt is het tijd om het buiten te oefenen. Eerst in je tuin, dan op straat en dan in het park.

Verschillende honden reageren verschillend op het hele proces. Een aantal accepteert het gemakkelijk, maar er zijn ook enkele stijfkoppen bij. Hier geldt ook voor dat geduld zich zal belonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER