Hier worden 12 stappen voor een gehoorzame Border Collie samengevat.

1. Onderzoek en informatie

De eerste stap is om te onderzoeken naar de specifieke kenmerken van het ras de Border Collie, zodat je je hond beter leert te begrijpen en hoe je hem het beste kunt trainen op basis van leeftijd en de achtergrond van je hond. Waaronder bijvoorbeeld gedragsproblemen en de gezondheid van je hond. Als je een puppy aanschaft kun je direct beginnen met hem te trainen. Schaf je een oudere Border Collie aan zal er wat meer training in gaan zitten omdat hij waarschijnlijk ook al “slechte gewoontes” heeft.

2. Socialisatie van je Border Collie

Het socialiseren van je Border Collie is een must, je kunt hierin niet ver genoeg gaan. Anders wordt het moeilijk om hem te leren gedragen in de omgang met andere honden en/of mensen. Het maakt niet uit of je een puppy hebt of al een wat oudere Border Collie, het is ontzettend belangrijk om hem te leren hoe hij zich moet gedragen met andere honden en onder de mensen. Hoe meer je hem socialiseert hoe minder snel hij agressief zal worden of andere gedragsproblemen zal ontwikkelen.

3. Het zindelijk maken van je Border Collie

Zindelijk maken van een Border Collie is een belangrijke vorm van training die een band tussen de pup en de familie creëert. Hierdoor ontstaat geduld en begrip voor de behoeften van de puppy’s. De hond leert ook te accepteren en te begrijpen wat er wordt verwacht van hem / haar. De opleiding van een puppy is vergelijkbaar met het leren van dingen aan een klein kind. Ze herinneren zich dingen maar een korte tijd vandaar dat de instructies geduldig vele malen herhaald moeten worden. Zindelijkheidstraining geeft ook een goed begrip van wat je kunt verwachten van de hond. Geen enkele hond is hetzelfde en hun gedrag onderling vergelijken is dus niet eerlijk. Als de hond een taak niet goed uitvoert, doet het dat niet opzettelijk. Hij / zij moet het nog leren en fouten maken hoort daarbij.

4. Benchtraining

Honden houden van nature van holen en een bench is de eigen woning van de puppy. De bench geeft de hond een eigen ruimte om te ontspannen, bij te tanken en te slapen. Benches helpen om de puppy rustig te maken en bij het omgaan met problemen zoals angst en destructief gedrag (zoals kauwen op meubilair). Het houdt de pup weg van schadelijke objecten. Kijk hier naar het artikel over benchtraining.

5. Fysieke activiteiten en oefeningen

Beweging is het allerbelangrijkste. Uitlaten van een pup is een belangrijk aspect van het opvoeden van een Border Collie puppy. Het is even belangrijk als voeding. Door gebrek aan lichaamsbeweging zal de hond zich gaan vervelen en hyperactief worden.

6. Simpele trainingscommando`s

De commando’s moeten consequent en nauwkeurig zijn. Gebruik bijvoorbeeld maar één van de twee commando’s “kom” of “kom hier” om de hond te roepen. Gebruik van beide commando’s verwart de hond. Iedereen in huis moet dezelfde commando’s gebruiken.

Een andere nuttige tip is het noemen van de naam van de hond voor het commando. Dit betekent voor de hond dat de trainer hem aandacht geeft, waarna het commando volgt. Zo is bijvoorbeeld “Frosty … zit” een beter commando dan “zit”.

7. Trainers

Trainer/trainen: Honden raken in de war door verandering in lichaamstaal dus dezelfde persoon moet de hond te trainen in het begin. Als verschillende mensen dezelfde hond trainen, dan is dit verwarrend voor de hond. Dit geldt ook voor het te snel wisselen van een hondenschool, dit omdat verschillende trainers verschillende tactieken gebruikt.

8. Moving on

Zodra je klaar met met de basisopleiding van je Border Collie zorg ervoor dat je niet stopt met het motiveren van je Border Collie. Je kunt je hond trucjes leren of uitdagende activiteiten ondernemen zoals agility training, flyball, speuren of schapen drijven.

9. Dagelijkse beweging

Border Collies houden van lopen, hardlopen en lange wandelingen, die gezond zijn voor zowel de hond als de eigenaar.Neem je Border Collie mee voor lange wandelingen en leren hem/ zij te lopen aan je zijde. Belangrijk is dat ze niet constant aan de riem trekken.

10. Mentale en psychische stimulatie

Een Border Collie is gefokt om te werken voor lange uren en ze vervelen zich snel als ze niks te doen hebben. Als ze zich gaan vervelen kan er slecht gedrag ontstaan. Het is zeker niet een ras bedoeld voor in een klein huis zonder tuin.

11. Het opbouwen van een band

Dit het belangrijkste deel van de training. Een band opbouwen helpt de hond en jou tijdens de trainingssessie. Hoe beter de hechting hoe makkelijker de opleiding is omdat de hond gelooft in de eigenaar. De Border Collie puppy zal beter reageren als je voldoende tijd en aandacht geeft aan de pup.

12. Drijfinstincten

U kunt een Border Collie trainen om zijn / haar drijfinstinct te controleren, maar je kunt het nooit overwinnen. Dus verwacht nooit dat het drijfinstinct voor 100% zal verdwijnen want het is een deel van hun natuur.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER