CONTROLE OVER BIJTSPELLETJES BORDER COLLIE

0
4664
spelende border collie

Bijtspelletjes zijn een manier om genegenheid uit te drukken en wordt speciaal gebruikt door puppy’s. Het is zacht bijten op de handen van de eigenaar of trainer en net te doen alsof het een “aanval” is.

De pups die hun beet nog moeten leren beheersen meestal te krijgen doen meestal veel bijtspelletjes. Dit gebeurt meestal als de pup vroeg is weggehaald bij zijn nestgenootjes. Puppy’s die opgroeien zonder dat hun bijtgedrag gecorrigeerd wordt, worden pijnlijke en vervelende honden. Hoewel het een natuurlijke reactie is bij honden, moeten ze worden opgeleid om geen bijtspelletjes te spelen. Het kan leiden tot een ernstige blessure, dus de mensen moeten voorzichtig zijn.

Vermijd deze reacties op bijtspelletjes:

  • Spelen met de pup terwijl het bijt.
  • Het aanmoedigen van enige vorm van bijten

 

Volg deze stappen om bijtspelletjes af te leren:

  • De eigenaar/ trainer moet stoppen met het spelen met de pup wanneer het begint te happen of een bijtspelletje wil doen.
  • Negeer de beet (vooral wanneer de beet een beetje hard is).
  • Leer de pup dat bijten uit genegenheid, om te groeten of om te spelen niet goed is.
  • Gebruik een omgekeerd trainingsproces om bijten te voorkomen.

 

Omgekeerd Trainingsproces om bijten te voorkomen

De perfecte leeftijd voor de aanschaf van een puppy is op een leeftijd van 8 weken. De hond leert gecontroleerd bijten tijdens het spelen met zijn nestgenoten. Het spel kan ruw verlopen met hardere beten. Tijdens dergelijke spelletjes piept de gebeten pup en weigert te spelen met de bijter. De bijter leert dat harde beten leiden tot verwondingen en dat het onder controle gehouden moet worden. Zo leert een Border Collie puppy bijten.

Ondanks deze natuurlijke manier om bijten te leren beheersen, tijdens de interactie met mensen moeten honden anders worden getraind. Mensen raken veel gemakkelijker gewond dan honden en daarom is deze training noodzakelijk. De honden worden opnieuw getraind op de dezelfde manier als dat ze werd geleerd door hun nestgenoten met behulp van de volgende techniek:

  • De eigenaar/ trainer moet stoppen met spelen met de hond als hij/ zij bijtspelletjes gaat doen.
  • Maak een piepend geluid (net als een nestgenoot) om te uiten dat de beet pijn heeft gedaan
  • Draai weg van de pup en houd dit 3 minuten vol.

De pup zal begrijpen dat hij/ zij iets verkeerd heeft gedaan en zal het niet nog eens doen. Op dezelfde manier kan ander verkeerd gedrag, zoals happen, worden gecorrigeerd. Om het happen te corrigeren, geef een sterk “Nee” commando aan de pup. Geef het een speeltje om op te kauwen. Dit zal betekenen dat kauwen beter is dan happen naar handen. Zo is speelgoed een effectieve manier om goed gedrag te belonen.

Zoals bij alle andere opleidingen moet het afleren van happen consequent gebeuren. Iedereen moet op dezelfde manier reageren om duidelijk te maken dat bijten een verkeerde gewoonte. De hond moet de boodschap goed begrijpen en deze moet met overtuiging worden gebracht.

Vermijd elke vorm van slaan of tikken om happen af te leren. Als er teveel verschillende manieren gebruikt worden om gecontroleerd bijten te leren kan dit verwarrend zijn.

DELEN
Vorig artikelLEER HET HAAL COMMANDO
Sandra Harts
Bij BorderCollieTips.nl streef ik ernaar om u van essentiële informatie en behulpzame tips te voorzien om een positieve binding tussen u en uw Border Collie hond te creëren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER