De gezondheid van een Border Collie pup is je eerste verantwoordelijkheid als eigenaar. Juiste voeding, het aanleren van goede eetgewoonten, de hygiëne en een goede geestelijke gezondheid moeten worden gehandhaafd.

Border Collies zijn over het algemeen gezond, maar net als alle rassen, zijn ze gevoelig voor bepaalde gezondheidsrisico’s. Niet alle Border Collies zullen één of meer van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om er bewust van te zijn als je dit ras overweegt.

Als je een pup gaat kopen, zoek dan een goede fokker die je de paspoorten van beide ouders van de pup laten zien met daarin de testuitslagen als er getest is op bepaalde ziekten of aandoeningen.

Heupdysplasie Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed past in het heupgewricht. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten, maar anderen laten geen uiterlijke tekenen van ongemak zien (screening met röntgenbeelden is de meest zekere manier om het probleem te diagnosticeren). Hoe dan ook, artritis kan zich ontwikkelen als de hond ouder wordt. Met honden die lijden aan heupdysplasie mag niet worden gefokt – dus als je een pup koopt, vraag de fokker dan naar het bewijs dat de ouders zijn getest op heupdysplasie en vrij zijn van problemen.

Progressieve Retina Atrofie (PRA) Dit is een verzameling oogziekten die geleidelijke achteruitgang van de retina omvat. In het beginstadium van de ziekte worden de getroffen honden nachtblind. Naarmate de ziekte vordert verliezen ze ook overdag het zicht. Veel honden met deze aandoening kunnen zich goed aanpassen aan hun beperkte of verloren gezichtsvermogen, zolang hun omgeving hetzelfde blijft.

Epilepsie Dit is een neurologische aandoening die vaak, maar niet altijd, erfelijk is. Epilepsie kan lichte of ernstige aanvallen veroorzaken die zich uiten in ongewoon gedrag (zoals het verwoed rennen alsof de hond wordt achtervolgd, waggelen, of zich verbergen) of in neervallen met stijve ledematen en bewustzijnsverlies. Epileptische aanvallen zijn beangstigend om naar te kijken, maar de lange-termijn prognose voor honden met idiopathische epilepsie is over het algemeen zeer goed. Het is belangrijk om met uw hond naar de dierenarts te gaan voor een juiste diagnose en behandeling (vooral omdat aanvallen ook andere oorzaken kunnen hebben).

DELEN
Vorig artikelLeer het KOM HIER commando
Volgend artikelAfleren Van Poep Eten
Sandra Harts
Bij BorderCollieTips.nl streef ik ernaar om u van essentiële informatie en behulpzame tips te voorzien om een positieve binding tussen u en uw Border Collie hond te creëren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER