We willen allemaal het beste voor onze Border Collies. Hier zijn tien eenvoudige manieren om te bereiken dat jouw hond een optimale gezondheid en gedrag ontwikkeld.

1. Verdubbel de lichaamsbeweging.
Ongeacht de lichaamsbeweging wat jouw hond nu krijgt, verdubbel het. Lichaamsbeweging is een van de beste manieren om gedragsproblemen te voorkomen/verbeteren en het houdt je hond gezond en actief. Ga voor een lange wandeling, een potje frisbee of neem hem mee joggen. Houdt hem in beweging!

2. Verbeteren van voeding.
Persoonlijk zou ik het sterk aanbevelen om de etiketten van het voer zorgvuldig te lezen en kies voer dat jouw Border Collie voorziet van een kwalitatief hoogwaardige voeding. Net als wat wij mensen eten, beïnvloedt het onze stemming, energie en gedrag. Zo is het eten van jouw Border Collie hond net zo invloedrijk. Vermijd voedingsmiddelen die vol zitten met vulstoffen zoals bijproducten, tarwe, maïs, gluten, suiker (in al zijn ongrijpbare vormen) en chemicaliën. Geloof het of niet, een slecht gevoede hond kan niet alleen leiden tot gezondheidsproblemen, maar ook tot gedragsproblemen.

3. Verwerk constructief spel in je dagelijkse routine.
Spel is een essentieel onderdeel van het leven elke hond, en het dient vele doeleinden. Constructief spel is een grote vorm van oefening voor lichaam en geest, en het dient als een uitlaatklep voor veel honden instincten, zeer zeker voor je Border Collie. Het leert jouw hond geduld, zelfbeheersing en aandacht op te brengen en kan een geweldige aanvulling voor een gehoorzaamheidsopleiding. Constructieve spel is iets dat leuk is en grijpt aan op een hondeninstinct.

4. Wegwezen daar en een praatje!
Een goede socialisatie is wat zorgt voor een goede en zelfverzekerde Border Collie. Maak het een doel om jouw hond elke week kennis te laten maken met nieuwe mensen en nieuwe honden, zelfs als ze al geen puppy meer zijn. Hoe meer avonturen die je kunt hebben met jouw hond, hoe beter! Let wel op de lichaamstaal van je hond. Als hij zich ongemakkelijk erbij voelt zal je het rustig moeten opbouwen.

5. Rust.
Voldoende rust is zeer belangrijk in het leven van een hond, gemiddeld slapen ze 12 tot 14 uur per dag! Honden kunnen chagrijnig en geïrriteerd raken als ze niet genoeg slaap krijgen, en dit kan bijdragen aan slecht gedrag en een slechte gezondheid. Zorg ervoor dat jouw hond een comfortabele en rustige plek heeft om zich terug te trekken.

6. Geef jouw Border Collie een thuis in zijn huis.
Het is belangrijk dat jouw Border Collie het gevoel heeft dat hij zijn eigen ruimte heeft. Een plek waar die altijd heen kan gaan als hij moe, nerveus, ongemakkelijk of gewoon ongestoord wil zijn. Het is zijn toevluchtsoord, zijn veilige ruimte. Zorg voor een comfortabele mand, kussen of een bench en leert dat dat zijn plekje is. Zo heeft jouw hond zijn eigen plekje in huis.

7. Geef hem een taak.
Mensen zijn vaak verbaasd te horen dat honden graag willen werken, maar het is een essentieel onderdeel in het gevoel van verbondenheid en het doel van jouw hond. Het verstrekken van een vorm van voldoende werkgelegenheid is vooral van cruciaal belang bij een Border Collie. Het is er ingebakken, in hun genen om een functie uit te voeren. Zonder voldoende invulling kunnen ze gedragsproblemen gaan vertonen door een gebrek aan stimulatie en verveling. Het geven van een taak aan jouw hond kan op vele eenvoudige manieren zoals: Het vastbinden van een rugzak voor honden op de rug van je hond tijdens de wandelingen, het verstoppen van zijn speeltje zodat hij het moet gaan zoeken, het aanleren van trucjes of sport met hem gaan bedrijven zoals agility of schapen drijven.

8. Train regelmatig.
Gehoorzaamheid en gedragsopleidingen zijn niet alleen voor puppy’s. In feite, als je een goed opgevoede en gehoorzame hond voor het leven wilt, moet je hem blijven trainen. Nascholing (ook slechts 5 minuten per dag) zal resulteren in een geduldige en beheerste hond. Niet te vergeten het biedt een geweldige mentale (en vaak ook fysiek) training, en versterkt de band tussen mens en hond.

9. Een goede verzorging / hygiëne.
Hoewel het wassen van een hond niet word aangemoedigd, regelmatig baden en verzorging is belangrijk. Slechte hygiëne en gebrek aan verzorging kan leiden tot huidirritaties en infecties. Ook te lange nagels kan het lopen pijnlijk en moeilijk maken. Indien honden ongemak en pijn ervaren hebben ze meer kans om gedragsproblemen te vertonen, en zijn ze meer geneigd om te bijten.

10. Geef ze wat liefde!
Honden hunkeren naar menselijk gezelschap en genegenheid en we moeten ze zeker voldoende aan ze geven. Geef je Border Collie iedere dag een fijne en rustige knuffel sessie. Het is belangrijk om te onthouden dat aandacht en genegenheid een vorm van beloning is en zal het gedrag versterken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER